joi, 18 iunie 2015

Ti-e frica sa zbori? Si mie!

Omenirea isi dorea de sute de mii de ani sa zboare, iar unora dintre noi, cei de acum, le e frica de inaltimi. Cum vine asta? Sa fie doar un moft?

Statisticile spun ca zborul cu avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Sotul meu imi zice mereu care este cel mai periculos moment al zborului: drumul pana la aeroport cu masina. De fiecare data cand ma plang ca imi e frica sa zbor, un prieten bun imi explica usor ironic: “tu, de fapt, esti cea mai curajoasa dintre noi toti, tu ai curajul sa faci drumuri lungi cu masina...noi astia mai fricosi preferam sa zburam ca e mai sigur”.

Am ceva zboruri la activ, ultimul, anul trecut. Mi-l amintesc de parca a fost ieri. De cand a aparut frica asta, pana acum, am tot incercat sa trec peste, m-am suit si am zis "ce-o fi o fi”, doar ca desi, totul decurgea normal, eu ma panicam la orice zgomot, la cele mai mici turbulente. Am zis ca trebuie sa consult un psiholog, precis imi va fi de ajutor. Ei bine, nu mi-a fost. Incapatanata mai sunt. Daca-mi intra o idee in cap nu o mai scot de acolo nici cu clestele.

Si totusi….sa fac mii de kilometri cu masina pentru o vacanta de 5 zile, nu e o idee prea buna. Incapatanata, cum am mai spus, vreau totusi sa incerc din nou sa imi inving aceasta aerofobie. 

Si s-ar putea sa iau cu mine si un ajutor de nadejde. O carte pe care sa o mai rasfoiesc in timpul zborului. Am gasit-o intamplator intr-o librarie. Avea ca titlu  “Zboara cu incredere”. Parca mi-a facut cu ochiul. Este scrisa de un pilot de la British Airways si de o specialista in psihologie. Mi-am zis: e pentru mine!... si m-am pus repejor pe citit. Asa am aflat multe despre aerodinamica, despre portanta, despre motoare si cand sunt ele necesare mai exact, cat de periculoase sunt turbulentele, cat de imprevizibila poate fi vremea, cat de pregatiti sunt cei care ajung sa piloteze un avion, avand in mana lor, la figurat desigur, vietile a mii de oameni, etc.



 Parca parca am inceput sa ma conving ca nu e chiar atat de rau sa zbori. In teorie pare sa fie chiar fain. Trebuie doar sa incerci sa nu lasi gandurile rele si pesimismul sa te copleseasca.

Daca aveti si voi acest mic pitic va indemn sa luati cartea! Nu zic ca am descoperit secretul bine ascuns printre nori si altitudini. Cred insa ca le poate da fricosilor (categorie in care ma incadrez cu brio) un imbold. Sunt atat de multe locuri frumoase de vazut.....


 Eu am sa incerc sa ma sui in avion cat mai curand! Am sa revin cu detalii dupa ce ma voi intoarce din vacanta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu